Voor mijn vak bestaat er vaak meer dan één juist antwoord. Doorgaans geef ik geschreven feedback, maar daar kruipt echt veel tijd in. Ik zou met mondelinge feedback willen werken, maar ik weet niet goed hoe ik daar aan moet beginnen.
Beschrijving
Individuele feedback, toegespitst op het specifieke werk van leerlingen, is en blijft een effectieve methode. Helaas vergt het een hele tijdsinvestering. Een alternatief om individuele feedback te bieden, is audio- of videofeedback waarbij leraren hun mondelinge feedback opnemen en toevoegen aan het werk van leerlingen.
Voordelen
Leerlingen waarderen persoonlijke audio- of videofeedback. Ze vinden deze feedback rijker en gedetailleerder waardoor ze er sneller mee aan de slag gaan.
Met audio- of videofeedback kan je accenten of nuances leggen in jouw stem die moeilijker te maken zijn in geschreven commentaren. Leerlingen zien ook jouw gezichtsuitdrukkingen waardoor ze de feedback sneller kunnen aanvaarden.
Leerlingen hebben de mogelijkheid om de feedback opnieuw te beluisteren of bekijken.
Leerlingen krijgen een voorbeeld van hoe je feedback geeft. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van feedbackgeletterdheid.
Het is een tijdsefficiënte manier van feedback geven: gemiddeld praat je zeven tot negen maal sneller dan dat je schrijft.
Bij complexe opdrachten waar inzichten en verbanden centraal staan, is het eenvoudiger om audio- of videofeedback te voorzien.
Het kan de luistervaardigheid bevorderen in het vreemde talenonderwijs of bij taalzwakke leerlingen.
Probeer de feedback niet als eenrichtingsverkeer te organiseren. Laat de leerlingen reageren op audio- of videofeedback. Ook hier is feedback het startpunt, niet het eindpunt.
Houd rekening met de vier randvoorwaarden voor effectieve feedback: kwaliteitsbesef, feedbackgeletterdheid, een landingsplek voor kwaliteitsvolle feedback.
Beperk de duur van de audio- of videofeedback. Focus op de belangrijkste aandachtspunten en laat je niet verleiden om feedback te geven op álles (feedbackoverload).
Een beknopt literatuuroverzicht kan je hier terugvinden.
De inhoud in dit overzicht is gebaseerd op volgende bronnen:
Barton, C. (2022). Consider the impact of audio feedback. Tips for teachers. Geraadpleegd op 12 oktober 2022, van /jon-mumford/
Collin, J., & Quigley, A. (2021). Teacher Feedback To Improve Pupil Learning. Guidance Report. Retrieved from /eef-guidance-reports/feedback/Teacher_Feedback_to_Improve_Pupil_Learning.pdf?v=1682698186
Vanhoof, S., & Speltincx, G. (2021). Feedback in de klas. Verborgen leerkansen. Leuven: Lannoo Campus.
Winstone, N., & Carless, D. (2019). Designing Effective Feedback Processes in Higher Education: A Learning-Focused Approach (1st ed.). Routledge. /10.4324/9781351115940
Wiliam, D., & Leahy, S. (2019). Formatief evalueren in de praktijk. Bazalt Educatieve Uitgaven.